Обережно гриби!

14.09.2017 14:05

Обережно гриби!

 

По всій території України пройшли рясні дощі – сприятливий фактор для початку грибного сезону, а отже, почастішали випадки отруєння.

У зв’язку із цим, Таращанський РС ГУ ДСНС України в Київській області застерігає всіх мешканців та гостей району бути уважними та обережними, збираючи і вживаючи гриби.

 «Якщо Ви відправилися на грибне полювання, то обов`язково врахуйте наступне: збирайте лише ті гриби, які добре знаєте; пам’ятайте, що старі, перестиглі та червиві гриби не придатні до вживання; краще збирати губчасті гриби, адже серед інших видів їстівних грибів існує більше отруйних двійників (особливо багато «підробок» серед пластинчатих грибів; навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників)».

Любителям грибів також радять перобляти їх у перший день після збору; не вживати сирі гриби; перед приготуванням ще раз перевіряти кожен гриб; відварювати їх кілька разів у підсоленій воді.

Слід також пам’ятатати, що дитячий організм більше схильний до отруєння, ніж дорослий.

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Варто зауважити, що симптоми отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів. Симптоми можуть повторитися через 6-48 годин.

«Якщо вже ж дійшло до біди і ви почуваєтеся погано або помітили підозрілі ознаки у своїх близьких, перш за все зробіть промивання шлунку водою з марганцем і відразу ж викликайте „швидку допомогу“. Незважаючи навіть на можливе тимчасове полегшення, негайно зверніться до найближчого лікувального закладу. Пам’ятайте, чим більше токсинів потрапить у кров — тим важчим буде перебіг отруєння. Якщо допомога не надається, то через 5-10 днів людина загине».

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЖИТТЯ ТА ЖИТТЯ СВОЇХ БЛИЗЬКИХ !

 

Головний інспектор Таращанського РС ГУ ДСНС України в Київській області Чернявський М.М.